Kahire’deki Mısır Eski Eserler Müzesi, Giza’daki yeni binasına taşınıyor.
Büyük bir törenle gerçekleştirilen kortejle mumyalar Kahire’deki Mısır Müzesi’nden Giza’daki Mısır Medeniyeti Ulusal Müzesi’ne nakledildi. 50 bin metrekare büyüklüğündeki 100 bin tarihi eserin sergileneceği Büyük Mısır Müzesi bugün görkemli bir geçit töreni yaşadı. Mısır’ın kraliyet firavunlarının mumyaları Kahire’deki dinlenme yerlerinden çıkıp Kahire sokaklarında geçit töreni yaparak yeni yuvaları Büyük Mısır Müzesi’ne yerleştirildi.
18 Mısır firavunu mumyası ve 4 Mısır kraliçesi mumyası, büyük bir devlet töreniyle yeni evlerine taşındı. 3 Nisan gecesi 22:00’de eski müzenin kapısı açıldı. 22 firavun ve kraliçe mumyası; bir zamanlar Mısır’ı yönettikleri için, Mısır devlet başkanlarına yakışır bir şekilde “Golden Parade” denilen resmi geçitle Kahire caddelerinden geçerek Giza’ye gittiler. Tarihi motifler ile süslenmiş arabalar tarafında taşınan mumyalara, döneme uygun kıyafetli kadınlar ve erkekler eşlik etti.
Bazı İsimler:
I. Seti, II. Ramses, V. Ramses
IX. Ramses, VI. Ramses
Sekenenre, III. Tutmes
Hatşepsut (Kadın Firavun)
Meritamun (I. Amenhotep’in eşi)
Ahmose Nefertari (Ahmose’un eşi)
Kral II. Ramses, Mısır’ı MÖ 1279’dan itibaren 67 yıl boyunca yönetmiş, tarihte bilinen ilk barış anlaşmasını imzalayan hükümdar olmuştu.
Mumyası taşınan kadın Kraliçe Hatşepsut, dönemin gelenekleri kadınların Firavun olmasına izin vermese de III. Thutmose’nin kral olmak için yaşının çok genç olması nedeniyle Firavun naibliği görevini almış ve ülkeyi 30 yıl tek başına yönetmişti.
Mumyaların yolculuğu 40 dakika sürdü ve her bir mumya sarsıntıya karşı emici özelliklere sahip altın renkli, nitrojen doldurulan koruyucularla taşınıyor. Mumyaların geçtiği yollar da sarsıntı olmaması için yeniden düzenlendi. Mumyalar, 1881 ve 1898 yıllarında Antik Mısır şehri Teb’de bulunmuştu.
Kahire Amerikan Üniversitesi Mısır çalışmaları Profesörü Salima Ikram, “Turizm ve Antik Eserler Bakanlığı mumyaların sabitlenmesi, muhafaza edilmesi ve iklimi kontrol edilebilen ortamda taşınabilmesi için elinden gelenin en iyisini yaptı” dedi.
‘Firavunların Laneti’
Firavunlar tarih boyunca batıl inançların da kaynağı oldu. 1922’de genç bir firavunun bulunduğu kazı çalışmalarını finanse eden İngiliz Lord Carnarvon, mezarın açılmasından aylar sonra kan zehirlenmesi nedeniyle öldü. Mezara ilk giren araştırmacılardan biri de ertesi yıl öldü. Bu olaylar da ‘Firavunların Laneti’ söylentisini ortaya çıkardı. Hatta bu lanet söylentileri filmlere bile konu oldu.
Mumyaların taşınmasıyla bu söylenti de yeniden gündeme geldi. Son dönemde Mısır’da bir dizi felaket yaşandı. Geçen hafta Sohag’daki tren kazasında onlarca kişi öldü, Kahire’de de bir binanın çökmesi sonucu en az 18 kişi öldü.
Taşınma için hazırlıklar sürerken Mısır’da Süveyş Kanalı da Ever Given yük gemisinin karaya oturması sonucu tıkandı. Bu olayların üst üste gelmesi sosyal medya da “Firavunların Laneti döndü” esprileriyle paylaşıldı.
Mısır Eski Eserler Üst Konseyi Genel Sekreteri Dr.Zahi Hawass, organizasyonla ilgili bir video yayınladı. Bu isim aynı zamanda Mısır Kültür Bakanı.
Töreni buradan izleyebilirsiniz.